Dilemma’s

5 gedachten over “Dilemma’s”

 1. Over het bij huis houden van katten. Mijn katten kunnen via hun kattenluikje naar buiten. Mijn buren kiezen er niet voor om katten te hebben dus wil ik mijn vijf katten hun bezoekje aan hen besparen. Daarnaast wil ik mijn katten een zo veilig mogelijk leven geven. Ooit heb ik mijn tuin laten omheinen met schrikdraad voor kleine huisdieren, een van de katten is uit angst voor het getik en een eenmalig contact met het (gladde) draad gevlucht en kwam – gelukkig – twee maanden later heelhuids weer thuis. Geen goed idee zo’n omheining, direct verwijderd daarna. Prikkeldraad is volgens mij geen goed idee, dit met het ook op eventuele verwondingen. De oplossing die ik heb bedacht houdt mijn katten al twee jaren in de tuin, zolang als ik de katvriendelijke omheining al heb. Ik heb rioolbuizen gekocht en horizontaal bovenop de schuttingen laten plaatsen. Mooi kleurtje gegeven en geen kat die er nog overheen kan (immers, met hun nageltjes kunnen ze zich niet vastgrijpen aan de gladde horizontale buizen). Een heel simpele doeltreffende constructie waarbij de katten van hun tamelijk grote ‘vrijheid’ kunnen genieten en ze altijd bij huis zijn. Genoeg vogeltjes in de tuin en ze loeren er graag naar maar nog nooit hebben ze er eentje kunnen vangen. Vogels kunnen gewoon wegvliegen waar het voor de kat onmogelijk is om ze te volgen. De enige voorwaarde is dat de katteneigenaar schuttingen in de tuin heeft.

  Groetjes en veel succes. Dilemma’s zijn heel lastig (ik begreep het stukje over de tijgers die we willen laten leven niet zo goed in relatie tot de runderen: het dier-eet-dier-principe, daar zou ik niet aan willen tornen).
  Suzanne

  1. Ha Suzanne, dank je voor je reactie. Je hebt echt een prima oplossing voor je katten weten te creeren! Gisteren zag ik een kat met een halsbandje om langs de snelweg wandelen. Dan vraag ik mij af wat de eigenaren denken…. (katten vinden altijd hun weg terug naar huis??)Ik heb de dierenambulance (dat zijn meestal vrijwilligers!)gebeld, maar die kunnen daar net zo weinig aan doen als ik. Als je probeert zo’n kat te pakken, bestaat de kans dat hij juist de weg op schiet. Het zou heel goed zijn als meer mensen hun verantwoordelijkheid nemen, net zoals jij! Niet alleen voor de vogels, maar ook zeker voor de katten zelf!

 2. Ik vind je gedrag heel vreemd voor iemand die zo tekeer gaat over het welzijn van dieren. Je geeft zelf al aan dat het jachtgedrag van katten instinctief is. Je argument dat we ondertussen geen aanspraak meer kunnen maken op “de natuur”, gaat in dit geval dus niet op, want hoe gedomesticeerd die katten ook zijn, hun instinct gaat niet vanzelf weg. Dat moet je gewoon in de vrije loop laten, want dat is veel gezonder voor die katten.
  Geen weldenkend mens prakkiseert erover een hond of een kind ’s ochtends de deur uit te zetten en ervan uit te gaan dat die ’s avonds wel weer terugkomt – of niet.
  Katten vinden hun weg naar huis meestal wel. Dus ook dat is onzin. Natuurlijk is het gevaar van overrijden reëel, en daarom houd ik persoonlijk mijn katten binnen, want ik woon in de stad. Maar ik ben opgegroeid op het platteland en daar mochten de katten altijd vrijelijk naar buiten, en ze zijn nog nooit kwijtgeraakt.

  Het eerste wat ik dus heb gedaan is prikkeldraad om die bomen wikkelen, zodat de katten er niet in kunnen klimmen.
  Dat is toch gewoon dierenmishandeling? Neem dan geen katten, als je er niet tegen kunt dat ze een vogeltje of muis doden.

  Al met al vind ik het eigenlijk heel dieronvriendelijk hoe jij omgaat met je huisdieren. Alleen al voor dat prikkeldraad zou de dierenbescherming ingeschakeld moeten worden.

  1. Beste Daan,
   dank je voor je reactie. Vervelend dat je vindt dat ik dieronvriendelijk met mijn huisdieren omgaat, want dat is echt niet zo, hoor! Zoals je misschien gezien hebt, heb ik het stuk ‘Dilemma’s’ genoemd, juist omdat ik het allemaal best ingewikkeld vind en als schrijfster moet je vaak een beetje charcheren om je punt te maken. Ik heb natuurlijk niet om alle bomen prikkeldraad gedaan en ik zou mijn katten nooit pijn (laten) doen, maar ik heb wel een nest met jonge vogels in een boom extra beschermd tegen mijn katten. Met de grootschalige industrialisatie van het platteland en verstedelijking hebben veel vogels het extra moeilijk en het is echt waar dat de Vogelbescherming zegt dat de allergrootste vijand voor vogels de(huis-)kat is. We hebben in Nederland ruim tien miljoen vaak weldoorvoede katten lopen en die gaan te vaak ongegeneerd hun gang. En als je weet hoeveel (verdwaalde huis-)katten er jaarlijks door jagers doodgeschoten worden (omdat ze voor ‘wild’ aangezien worden) en hoeveel doodgereden katten er in de koelcellen bij dierenambulances liggen en ook hoeveel katten er in asiels belanden, zou je mijn zorg over loslopende katten misschien beter begrijpen. Ik hoop dat mijn uitleg de angel een beetje uit je boosheid kan halen, want ik pretendeer echt niet het allemaal heel zeker te weten; ik vind het gewoon best ingewikkeld. En overigens: de katten had ik al voordat we hier gingen wonen en een dier wegdoen doe ik nooit!

Reacties zijn gesloten.