Moederdag

30-4-2014

Ik ben een moeder. Toen ik zwanger was, namen instinctieve oergevoelens bezit van mij en maakten mij sterker om het wezentje in mijn schoot te beschermen.  Toen mijn kinderen er waren, ontwikkelde ik de spreekwoordelijk extra oren en ogen en wist ik instinctief wanneer ik nodig was en wat ik moest doen. Niets ter wereld was zo belangrijk als mijn kinderen. Dat is de natuur, net als het op gang komen van moedermelk. Moederinstinct is aangeboren en universeel, niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren. Ieder pasgeboren en jong dier weet zich veilig bij de eigen moeder. Het zijn de mooiste dingen die wij levende wezens in het moederschap delen: moedermelk, zorg, warmte en bescherming voor onze jongen.

Op Moederdag voor mensen misschien niet het eerste waar u aan denkt, maar op dit zelfde moment  leven duizenden moederdieren blijvend gescheiden van hun jongen – door onze schuld. Ooit gingen mensen namelijk geloven dat de moedermelk van andere levende wezens voor ons bestemd is.

We zouden naar de wapens grijpen als een vijandig volk onze baby’s zou stelen om hun moedermelk  in te kunnen pikken. Maar dat we datzelfde al jarenlang zelf doen bij andere levende wezens –zoals koeien- vindt iedereen normaal. Het is tegenwoordig zelfs zo dat kalfjes een ‘ bijproduct’ van de melk geworden zijn en dat hun moeders gemolken en gemolken worden zodat ze steeds meer

‘produceren’. En zodra ze iets minder ‘produceren’, gaan ze naar de slacht. Dan zijn ze zelf lichamelijk meestal nog niet eens volwassen en ze hebben niet alleen hun eigen baby’s nooit gezien, maar ook hun eigen moeders niet. Melk een natuurlijk product? De kalfjes wacht, als het stiertjes zijn, de slacht en de meisjes mogen op hun beurt de ‘productie’ in van melk,  waarvan in fabrieken een keur aan ongezonde en onnodige rommel gemaakt wordt, waar teveel mensen dankzij dure reclamecampagnes nog altijd abusievelijk van denken dat ze het nodig hebben.

Maar het zijn alleen de portemonnees van melkboeren en zuivelfabrikanten die het nodig hebben dat u melkproducten koopt. Wij mensen hebben geen zuivel van andere soorten nodig. Integendeel: we worden er voornamelijk dik van. Om nog maar te zwijgen over de milieuvervuilende en natuurverwoestende gevolgen van de grootschalige melkveehouderij.

Bent u moeder? Herkent u zich in universele moederliefde? Of bent u gewoon een dierenvriend(in)? Stop dan vandaag nog met het kopen van de melk voor baby’s van andere moeders.

 

Een gedachte over “Moederdag”

  1. Deze blog verdient publicatie in een krant. En in het kader van moederdag is het voor al die moeders is het als het ware een alternatief moederdagcadeautje. Een cadeautje om over na te denken!

Reacties zijn gesloten.